Žáci U15

U15: Hodnocení (jarní části) sezóny 2023/24

Napsal Tomáš Cerman 12.07.2024


Krátké hodnocení realizačního týmu:

Vše začalo v půlce ledna. Sešli jsme se tradičně na trutnovské umělce. V plánu byla tradiční zimní příprava, s krátkým soustředěním v místních podmínkách a minimálně se třemi tréninky týdně na naší umělce (něco málo samozřejmě i v terénu). Kádr se dočkal menších změn. Rozhodcovské kariéře dal přednost Míša Dorotík, jehož v týmu nahradil navrátilec Víťa Fátor z Mladých Buků. A do mladšího dorostu byla přeřezena dvojička našich klíčových hráčů, Filda Poláček a Honza Krtil. Jak se ukázalo v dalších týdnech a měsících, jednalo se o klíčovou ztrátu naší U15. Místo abychom nadále atakovali přední příčky tabulky, fotbalově se zlepšovali a kvalitativně se přiblížili například Tempu či Xaverovu, stali jsme se v soutěži podpůrměrnými otloukánky. Bohužel nahradit se kluky nepodařilo (jeden plánovaný "nákup" dal přednost paběrkování v Jablonci, v dalších okresních týmech už bohužel není koho si vybrat), ostatní tahouni na vše sami nestačili (nebo nechtěli stačit a zapadli do průměru) a my se tak týden co týden fotbalově trápili.

Co za celé jaro (i podzim) vyzdvihnout? U většiny kluků účast na trénincích-zápasech. Pokud jim do toho nehodili vidle rodiče s dovolenými, výlety a oslavičkami, scházeli jsme se pravidelně téměř všichni. Někdo makal, někdo si jel to svoje, někdo na víc neměl. Z šestnácti jarních zápasů se nám vydařilo asi tak 4-5 poločasů, což je opravdu malinkato. Pro nás škoda, že jsme se po většinu zápasů neprezentovali jako v posledním utkání v Čáslavi, v prvním poločase proti Chrudimi nebo Hájím.

A mínusy? Těch bylo.. Třeba přístup některých hráčů k tréninkům. A přístup valné většiny k samotným utkáním! Chyběl nám pohyb, důraz, organizace hry (již od brankářů), fotbalové umění a laxnost v zakončení. V týmu se nanašel žádný tahoun, který by dokázal strhnout ostatní. Každý raději kopal kolem sebe a házel své chyby na ostatní - to by všem vyloženě šlo. A nechat si poradit od trenérů? Také zbytečnost, Messi a Ronaldo si to přeci taky hrajou dle svého! A podle toho to také na hřišti vypadalo.

Ale to tak nějak k patnáctiletým patří. Problémy s kluky nebyly v podstatě žádné, dost jich bude řádně připraveno do dorostenecké kategorie (a snad všichni v nějaké formě u fotbalu zůstanou, něco si od nás do života vezmou..atd) a o to nám předvším šlo. Na samostatnou kapitolu by bylo téma: Kde trénovat, s čím trénovat (vybavení)..v takovém počtu jsme neustále nějak improvizovali, uskromňovali se. Toto s divizními podmínkami nemá (dlouhodobě) co společného..

Celou sezonu jsme zakončili vydařeným posledním výkopem "u grilu" v Horňáku (společně s U14), kde se znovu odehrál zápas Děti vs. Rodiče a následně se bohatě jedlo a pilo. A tady opět škoda, že někdo z kluků a rodičů nedorazil..

I tak se samozřejmě do dalších měsíců-let těšíme, jak kluci tu fotbalovou káru potáhnou dál a že je budeme vídat (ideálně na domácích - MFK) fotbalových trávnících..

Za MFK U15: Tomáš Cerman, Martin Chráska, Pavel Chvalina