Dívky WU19

Hodnocení sezóny 2022/2023

Napsal Karel Kužel 16.06.2023

Tým WU18 vznikl nově v srpnu 2022. Základ tvořily dívky hrající za starší žákyně, které doplnily nová děvčata bez fotbalové zkušenosti. Tento mladý tým se v průběhu sezóny musel vyrovnávat s velkou dávkou zranění klíčových hráček, a i trenéra. Zranění dvou brankařek dalo příležitost objevit talent v 16leté hráčce, která v září s fotbalem začala. Skrytý potenciál jsme našli v teprve 14leté kapitánce s charakterem a mentalitou fair-play.

Na začátku bylo pro nové hráčky obtížné vydržet 15 minut ve hře. Tyto dívky neznaly pravidla, neovládaly techniku, nerozuměly taktice. To, co jim však nechybělo, byla odvaha a chuť pracovat. Pro stávající hráčky bylo velmi náročné hrát s těmito začátečnicemi. Musely se naučit trpělivosti a toleranci. 
Na začátek soutěže nám los přidělil velmi kvalitní týmy, které jak se později ukázalo hrály o postup do 1. ligy. Naše dívky se vyrovnávaly s pocity bezmoci, frustrace. Přes to se nevzdaly a bojovaly o body. Po podzimní části se tým umístil v tabulce na 8. místě. Výsledek to byl neočekávaný, ale zasloužený.

V průběhu zimy z kádru vypadlo pět hráček. Díky náborovému kempu se naopak podařilo získat posilu do týmu v podobě dvou hráček, které přestoupily z Bílé Třemešné.
V zimní přípravě jsme absolvovali soustředění s Libercem, přípravná utkání s Třebší a U15 z Jilemnice. V trénincích jsme se zaměřili na gymnastickou průpravu, strečink, posílení celého těla. Pracovali jsme na technice a herní součinnosti.
I v jarní části nás neminula zranění. K vůli výpadku středových hráček bylo zapotřebí najít v týmu nové. To bylo důvodem střídání postů u dívek. Některé si, až na brankařský, musely vyzkoušet všechny. Díky tomu jsou teď schopné se zastoupit. Zároveň poznaly, co daný post obnáší.

První jarní kola a vysoké prohry, byly ještě náročnější než na podzim. Holky neustále dokazovaly, jak je jejich psychika silná. A i když nebylo v kabině vše sluníčkové, snažily se na hřišti vždy držet jako jeden tým. Velkým důkazem toho byl zápas s Vlašimí, do kterého jsme vkládali naděje na první jarní body, prohra byla zklamáním. Fyzický výkon většiny týmu byl špatný. Mohl za to nedostatek spánku a špatná životospráva den před zápasem díky účasti na Majálesu, u 10 ti hráček se to na výkonu podepsalo. Pozitivní na tomto zápase bylo, že holky ráno vstaly a na zápas jely. Za hranicí svých sil na hřišti bojovaly až do konce, právě jako jeden tým. Kladně hodnotíme venkovní zápas s FC Praha, ve kterém jsme předvedli dobrý výkon a byli produktivní. V domácím zápase s DFK Bohemians nás velmi potěšil výkon střídajících hráček, které předvedly kombinační hru. V posledním zápasu s FC Mělníkem dívkám fungovala součinnost a předváděly pěkné fotbalové kombinace, a i když nás trápila přesnost v zakončení, hodnotíme tento zápas velmi pozitivně.

V 2. lize dorostenek jsme se v sezóně 2022/2023 umístili na 9. místě s 16. body. 26 branek jsme vstřelily, prosadit se dokázalo 8 střelkyň a 159 gólů jsme obdrželi. 
Máme mladý tým, ve kterém je hodně potenciálu. Kolektiv, který umí držet při sobě. Dokáže prožívat společně všechny emoce. Je otevřený novým hráčkám a ochotný učit se novým věcem. A my jsme moc rádi, že jsme u toho všeho mohli být a s takovým týmem pracovat.

Touto sezónou nic nekončí, naopak mnoho nového začíná. Dopřejeme si krátkou pauzu a pak se společně sejdeme na hřišti a mákneme ještě víc. 

Moc děkujeme hráčkám, rodičům, fanouškům, klubu za důvěru a podporu. Všem přejeme hezké léto a těšíme se až Vám v příští sezóně budeme moci na hřišti ukázat co jsme za prázdniny zvládly udělat.

Za realizační tým Jana a Karel Kuželovi